Effektivt på verket: Blokk på en, to og i tre!

For kort tid siden forlot denne modulen fabrikken utenfor Hamar. Fra den forlater lasteplanet til den er på plass i bygget tar minutter.
I gang med byggingen: Prosjektet skrider fram. Totalt skal det komme over 100 boenheter på tomta. Foto: Bjørn Hytjanstorp

På Eidsvoll Verk i krysset Sundbyvegen – Statsrådvegen, er Areal & Bolig i full gang med sitt prosjekt Sundbyhagan. Her skal de bygge i overkant av 100 nye boliger. Først ut er en lavblokk i fire etasjer bygget av tre. Dette er som Lego for voksne hvor klosser er byttet ut med moduler. Fingrene erstattes av en enorm mobilkran på 500 tonn. Her stables og monteres etasje for etasje. De fire etasjene er oppe på like mange dager.

Hvor stor blir blokka?

Den er 40 meter lang, 12 meter bred. Hver etasje er 3m høy, hvilket betyr at høyden blir 12 meter. Blokka inneholder 32 leiligheter med parkeringsanlegg i kjelleren. Alle beboerne vil få sin egen parkeringsplass.

Hva er egentlig moduler og hvordan fungerer det?

Et modulbygg består av flere ferdigbygde enheter eller moduler som monteres sammen på byggeplass. Modulene er produsert innendørs under kontrollerte og oversiktlige forhold. Produksjonen er således tilpasset og optimalisert.

Hvorfor modulbygg?

Det er flere fordeler og vi antar at byggemetoden vil bli vanligere i årene som kommer. Først og fremst gir det kortere byggetid. Standardiserte løsninger gir god kontroll, kvalitet og forutsigbar økonomi. Løsningen gir rent bygg og optimal dokumentasjons håndtering.

«Bruk av bærekraftige byggematerialer i tre, minimalt med byggeavfall og svinn på byggeplass og kort byggetid er noen av faktorene som gjør byggemetoden gunstig»

Hvilke ulemper er det ved denne byggemetoden?

Ingen ulemper, men det er begrensinger. Det er vesentlig at prosjekteringen blir korrekt. Altså at planene er 100% riktig og at de følges til punkt og prikke. Det er komplisert å gjøre endringer på byggeplass dersom noe er prosjektert feil. Modulene må fraktes fra fabrikk langsmed landeveien og det gir utfordringer, men stadig produktutvikling gir færre begrensinger og flere muligheter.

Hvordan går salget?

Etter en veldig god start fikk vi en ufrivillig pause i prosessen. Denne ble avløst av corona, men etter hvert som byggene reiser seg vil vanligvis salgene komme tilbake. Pr. i dag har vi 4 ledige i første byggetrinn, 10 ledig i trinn to. Byggetrinn to er nylig satt i bestilling og består av 34 leiligheter.

Du nevner kortere byggetid. Når skal det stå klart?

De første modulene ankom plassen på mandag og i begynnelsen av februar neste år er det innflytningsklart. Byggetrinn to vil ha oppstart til våren, leilighetene er klar for innflytting julen 2021.

Kontakt: Shane Christian Matheson. Tlf. 909 42 251. shane@abu.no